Les Xarxes Socials seràn el quart poder

Març 30, 2009 at 11:13 am 5 comentaris

Un dels temes tractats a la CDigital09 va ser el nou paper que ha de jugar la premsa en la seva relació amb el poder. A la taula de Mitjans 2.0 es va parlar breument sobre el paper dels mitjans als EEUU a la nova època Obama i Alana Moceri , presidenta del partit Demòcrata a Espanya, en va fer referència a la taula Política als Social Media. Casualment o no, en el Master que estic cursant vam haver de fer un anàlisis en aquest sentit, ofereixo les meves respostes:

1. ¿Cuáles son los principales cambios que ha supuesto la llegada de Obama en la política de comunicación de la Casa Blanca?

El principal cambio se produce al re-inventar el modelo de comunicación mediante la utilización de las nuevas tecnologías. Como? Eludiendo el filtro periodístico y comunicándose directamente con el receptor, sin intermediarios. Esto es posible hoy en día gracias a canales como Youtube, Facebook, Twitter y la tecnología móvil. Emisor (presidencia) y receptor (ciudadano) se encuentran a un solo clic.

2. ¿Qué busca Obama con su estrategia de comunicación? ¿Por qué?

Proximidad con la ciudadanía y la posibilidad de hacernos llegar su propio discurso y interpretación directamente, sin pasar por el aro. La relación entre el Ejecutivo y la Prensa ha sido siempre de amor y odio: ambos se han necesitado mutuamente, unos para vender y otros para venderse. Gracias a las nuevas tecnologías el papel de la prensa podría cambiar notablemente, quizás dejemos de hablar del cuarto poder respecto a ella y acuñemos este término a las redes sociales. Es lógico entonces que Obama intente aprovechar este potencial en beneficio propio, serà el primero en experimentarlo pero le seguirán muchos más.

3.¿A qué tipo de consumidor de medios se está dirigiendo? ¿Por qué?

Principalmente a aquel que la agencia de medios Initiative califica como “actuales” y “wired”, es decir: hombres y mujeres entre 25 y 35 años, que utilizan la red con frecuencia ya sea de forma activa aportando y distribuyendo contenidos o bien aquellos más pasivos que se limitan a recibir esta información. La tendencia al alza en el uso de las nuevas tecnologías es evidente y sus prestaciones avanzan a un ritmo inalcanzable, es el usuario capaz de desenvolverse con soltura en este ámbito el que amplifica y redistribuye la información a otros sectores de la población, permitiendo así que el mensaje llegue aun más lejos.

•4. ¿Entraña alguna amenaza esta estrategia? ¿Por qué?

Una posible amenaza es la perdida de pluralidad en la emisión del mensaje. El receptor debería comparar la información directa con la interpretación que realicen diferentes profesionales (periodistas) en sus medios. La tentación del Gobierno a monopolizar la información es evidente pero el derecho a estar informado debe velar por su buen uso y distribución.

No se si el meu anàlisis va ben encaminat però aquestes reflexions prèvies a les jornades van motivar-me per interpel·lar als periodistes de la taula i plantejar-lis quin paper jugarien a partir d’ara, la resposta va ser posar-se la vena als ulls i creure que continuaran exercint de quart poder com fins ara. Vaig repetir la pregunta a Alana Moceri i en va acceptar aquesta voluntat de saltar-se el filtre periodístic al igual que Albert Batalla , també present a la taula. Qui jugarà aquest paper a partir d’ara? Evidentment els mitjans no desapareixeran del mapa i continuaran exercint de líders d’opinió (de moment) però el ciutadà ja està rebent informació directa per part dels nostres polítics a traves dels seus blocs i les xarxes socials, sense la necessitat de convocar cap roda de premsa. Qui filtra? Qui fa de contra-poder en els millor dels casos? nosaltres, els ciutadans. Aquest excel·lent treball de curs de Julieta Bolullo ens posa en camí:

Vodpod videos no longer available.

more about “Para la clase de gonzalo marín: redes…“, posted with vodpod

Estem preparats per exercir de quart poder?

Actualització: Juan Varela ratifica la tesis de forma profesional i excel·lent, no us ho perdeu!

Vodpod videos no longer available.

more about "Final Prensa Foreign Policy", posted with vodpod

Segona actualització: Vaig seguir via Twitter les IV Jornades de Periodisme de la UMH, degut a les interessants aportacions dels ponents vaig re-twittejar una serie d’apunts que van incloure aquesta cita:

RT montxovs #umh Frutos: “Ya no somos el cuarto poder, ni el quinto, creo que los periodistas ya no tenemos este papel de contrapoder”

Entry filed under: General, Master 2.0. Tags: , , , .

Crònica del CDigital09 1era aproximació: COMRàdio als Social Media

5 comentaris Add your own

 • 1. Judit  |  Març 30, 2009 a les 12:07 pm

  Hem de compartir espai, sens dubte. No es tracta que la xarxa social actui ara com a contra poder dels mitjans establerts, tal com subratllava Julieta Bolullo. Si ella ens fa elegir també està actuant com a lobby.
  És cert. L’espai tradicional de la comunicació ha canviat, radicalment sense que la majoria de les empreses de periodisme s’hagin adaptat al canvi. Jo també em pregunto quin serà el nostre paper¿ Haurem de tornar al carrer, cosa que em congratula. Els periodistes s’han acostumat a oferir una informació pre-guionat (gabinets de comunicació, convocatòries de premsa dels partits polítics, rodes de premsa…)
  Hem de buscar què oferir als ciutadans, des d’on i per a que? És evident que l’elaboració i la gestió de la informació és ja a l’abast de tothom.

 • 2. jordi  |  Març 30, 2009 a les 7:02 pm

  Els periodistes haurem de reforçar la nostra funció social adquirint noves habilitats. Moltes coses estant canviant en els mitjans de comunicació, però el periodisme i els periodistes ajuden a interpretar i entendre la realitat. I les societats modernes no poden deixar perdre aquest valor. Però la gestió de la informació ha de ser un altre i mentre els mitjans d’adapten als nous temps, el periodista ha de donar valor a la funció social de la seva activitat. Caldrà repensar la professió, obrir nous canals de participació i comunicació amb les “audiències”, convertir-nos en garants de la qualitat de la informació. Potser el mateix concepte d’audiència ha quedat obsolet…

 • 3. quazbe  |  Març 31, 2009 a les 8:21 am

  Gràcies Judit i Jordi per les vostres aportacions. Tenim clar que aquestes noves eines estan canviant radicalment la nostra societat, la nostra forma de comunicar-nos i d’entendre el món. Nosaltres ho estem veient, alguns comencem a créixer dins aquest nou àmbit, altres (els nadius digitals) no entenen les comunicacions fora d’arquets nous paràmetres.

  Hem d’adaptar-nos com a persones i com a mitjans de comunicació, com? em de canviar formats? em de canviar continguts? em de canviar el nostre llenguatge? si fins ara, com a mitjans, érem els contenidors de la informació i ara aquesta circula lliurament i -per fi- s’ha fet democràtica i lliure…

  Quin és el nostre valor afegit? ajudar a entendre la realitat i interpretar-la com diu en Jordi? sortir al carrer i estar en primera línia com deia la Judit? Segurament els dos teniu raó i siguin els papers a jugar. El ciutadà continuarà necessitant contrastar aquella informació que li arriba directament des de els blocs o xarxes socials i també voldrà estar en comunicació amb les fonts més directes i properes a la noticia, Judit: tens compte a twitter? Podria seguir els teus moviments al carrer de forma instantània? Coneixem aquestes eines a la professió periodística? les sabem fer anar? estem preparats per afrontar aquest canvi?

 • 4. crisribas  |  Abril 14, 2009 a les 9:48 pm

  És evident que les xarxes socials han pres part del paper dels mitjans en ser el 4t poder però en aquest context tothom ha de posar-se les piles: els periodistes afegint valor al que fan els ciutadans i els mateixos ciutadans exercin una major responsabilitat i esperit crític. Tot ens porta a tenir una major qualitat del debat, l’educació i la democràcia. Els periodistes han de contribuir a elevar el nivell no pas a baixar-lo. D’altra manera, desapareixeran com a professió i efectivament seran els ciutadans qui l’exerciran directament.

 • 5. quazbe  |  Abril 15, 2009 a les 6:55 pm

  Gràcies Cristina, afegeixo al debat altres opinions sobre el mateix tema que vaig obrir a Bitspr:

  Isabel Ramis el abril 2, 2009 a las 12:02pm

  No lo veo nada exagerado, pero creo que los medios de comunicación no han perdido influencia en las redes sociales y por eso no creo que la figura del periodista desaparezca. (por eso no sé si será el cuarto o quinto poder)… Lo que sí va a tener que evolucionar es el modelo de negocio que ha tenido hasta ahora…

  José Montero Hace 2 horas
  Si se entiende a la prensa como la titular del cuarto poder, en mi opinión, hace ya mucho tiemo que dejó de serlo: los rotativos siguen teniendo una gran influencia en las decisiones políticas, pero el cuarto poder lo ejercen también los demás medios de comunicación, y, entre ellos, internet. Por eso, a mi juicio, las redes sociales han tomado ya el cuarto poder, que es el que se atribuye a los medios de comunicación en general, y más en concreto, el que ejercen los profesionales de la comunicación, y específicamente los periodistas.

  http://www.bitspr.net/forum/topics/tomaran-las-redes-sociales-el?page=1&commentId=2006196%3AComment%3A33353&x=1#2006196Comment33353

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Twitter

twitter

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Piulejades

  Del.icio.us

  Categories

  Llicència

  Creative Commons License
  Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial 3.0 Espanya de Creative Commons

  %d bloggers like this: