1era aproximació: COMRàdio als Social Media

Març 31, 2009 at 2:13 pm 1 comentari

Em llenço a la piscina i m’atreveixo a apuntar (gracies a les lliçons rebudes per part d’en Felipe Santos, tutor meu al Master 2.0) un aproximació al que seria un nou model de comunicació i màrqueting als Social Media per a COMRàdio. Abans de tot definim que són els Social Media o mitjans socials:

Són aquelles noves plataformes on el més important és el contingut i el valor afegit de la conversa iniciada en el que participen la resta d’usuaris.

F.Santos dixit.

social_media_starfish
Els mitjans de comunicació estem en la obligació d’explorar aquests espais, que han passat de ser una moda a crear una tendència. Em d’acceptar aquest canvi de registre en matèria de comunicació, em d’acceptar les noves regles del joc: les persones a la xarxa pensem, opinem, generem continguts, conversem, compartim… al segle XX es produïa en massa per consumir en massa, al segle XXI és l’hora de la innovació massiva i del reconeixement creatiu, en el passat eres el que tenies i ara ets el que comparteixes. Dins aquests espais podem preveure grans possibilitats de promoció de l’empresa i augmentar la nostra visibilitat, establir una relació directa amb l’oient i integrar-lo en el projecte. Tot i no necessitar grans inversions econòmiques, si que s’ha d’invertir molt en temps i amb una especial atenció en tot el que es genera al voltant nostre: cal seguir les converses i donar respostes, cal participar en la comunitat.

El paper protagonista del consumidor-creador-difusor canvia radicalment el model de comunicació empresarial. El que en un principi suposa un respecte més gran i una millor atenció a les demandes i necessitats dels oients, a la llarga es transforma en en un compromís més gran i fidelitat dels mateixos. Cedir cert control de la marca per facilitar la implicació de l’oient, permetre la manipulació i difusió dels continguts, integrar les aportacions al projecte, ser sensible a la opinió, crítica i recomanacions… aquest procés s’ha de veure i viure com una oportunitat i no pas com una amenaça: valentia, honestedat, ètica i transparència són valors inqüestionables.

Alguns reptes que em d’afrontar per la creació del nostre propi model de comunicació:

1- La creació de nous formats, potser també continguts exclusius per la xarxa que complementin la programació habitual. Com a emissora de radio la nostra eina és el podcast, tot i la dificultat per competir amb la imatge s’ha de trobar formules que permetin adaptar-nos a la xarxa però possiblement el nostre principal client utilitzi el mòbil (quan abaixin els preus 😉 ) per descarregar els continguts i distrubuir-los. Durades curtes per ser fàcilment descarregats i difosos amb qualitat, continguts que prenguin sentit tot i ser aïllats per l’us a la xarxa, formats amb una aportació sonora enriquidora i suggestiva, especialització de continguts basada en els perfils dels oients…

2- La nova estratègia buscarà la participació com a element multiplicador de les accions, Andrew Robertson, president de BBDO Worldwide: “podem tractar-ho com un problema o com una oportunitat. No pots lluitar contra el que els consumidors volen fer. El que hem de fer es trobar una forma de treballar amb això i aprofitar-ho”.

3- Fomentar la multi-distribució: e-mail, blocs, microblocs, forums, xarxes socials, llocs personals… la gent es mou per aquest espais i conversa, compara i recomana, si no hi ets ningú ho farà.

Aquesta és una primera aproximació, un esborrany que pot servir de punt de partida per un nou model de comunicació. Aquí ho deixo, a la xarxa, és el seu espai vital, on neixen les idees i són compartides amb naturalitat, on creixen els projectes rebent aportacions i crítiques i on també moren o s’acaben convertint en un altre cosa… tot vostre! teniu la paraula!

*Per fer aquesta aproximació m’he basat en paràgrafs del Mòdul 2 del MÁSTER EN PR 2.0, escrit per Felipe Santos.

Actualització: Per reforçar l’exposició copio les paraules de Juliana de Melo, guanyadora del premi Nuevo Periodismo CEMEX + FNPI :

“Caminamos hacia la integración de las redacciones, hacia un núcleo de producción de contenido independientemente de la plataforma. El periodismo dejará de ser considerado apenas un producto estático y pasará a ser tratado como un servicio dinámico, que va hasta el lector en el medio que él desea recibir la noticia, sea en el ordenador o en el móvil. En realidad, las empresas de periodismo tendrán que transformarse en ‘empresas multimedia de administración de contenidos’, donde la Internet tendrá una fuerte participación en el negocio. El periodismo participativo también estará aún más presente y será decisivo en la Internet del futuro, que es muy cerca. Lo que no debe cambiar es la calidad y la credibilidad de la información. Son características esenciales para atraer y mantener fiel al lector, que hoy no sólo busca noticias en sitios periodísticos, sino también quiere participar en la producción del contenido”.

Anuncis

Entry filed under: COMRàdio, Master 2.0. Tags: , , , .

Les Xarxes Socials seràn el quart poder Pràctica: anàlisis de webs corporatives i institucionals

1 comentari Add your own

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Twitter

twitter

Twitter Updates

  follow me on Twitter

  Piulejades

  Del.icio.us

  Categories

  Llicència

  Creative Commons License
  Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial 3.0 Espanya de Creative Commons

  %d bloggers like this: